sâmbătă, 20 februarie 2010

CULORILE...si folosirea lor in feng shui



Fiecare culoare, nuanta, ton reprezinta in sine o energie care poate fi masculina sau feminina, activa sau pasiva, energizanta sau calmanta si apartine unui anumit element (foc, pamant, metal, apa sau lemn) conform Teoriei celor 5 elemente, unei anumite trigrame, punct cardinal, anotimp si parte a corpului.
Rosul este culoarea pe care ochiul nostru o percepe cel mai repede.
Este foarte yang, puternica, stimuleaza fluxul chi-ului, creste ritmul cardiac. Reprezinta pasiunea, focul, energia vibranta, sangele, sexualitatea, afectivitatea, forta creativa, furia, mania, razboiul, pericolul, desfraul, curajul, sacrificiul. Trebuie folosita cu atentie, mai mult ca accente de culoare.
In cantitate mare poate da nastere unor stari de nervozitate, anxietate.
Trebuie folosita cu precautie acolo unde locuiesc persoane labile emotional sau colerice sau in spatiile destinate linistei si odihnei.
In living se poate folosi prin prezenta unui singur perete rosu (daca esti interesat de faima, recunoastere sociala si buna reputatie) sau a unor draperii rosii (daca geamurile sunt in sud) sau a unui tablou, a unor obiecte decorative (vaze, lumanari, vase, boluri) sau feng shui (calul rosu, pasarea phoenix, simbolul dublei fericiri, nodul magic sau orice alt simbol feng shui de culoare rosie). Este potrivita pentru sud si sud-vest.
Este culoarea prosperitatii, dar si a dragostei.
Trebuie sa fie folosita cu precautie in bucatarie sau dining-room, deoarece poate determina oamenii sa manance prea repede sau prea mult.
In dormitor se poate folosi pentru altarul dragostei unde poti aseza o statueta cu doi indragostiti, doua inimi, doua lumanari in forma de inima, talismane pentru dragoste si fidelitate in cuplu, simbolul dublei fericiri.
La birou o poti folosi prin obiecte si produse feng shui care sa iti aduca prosperitate, implinire pe plan profesional, faima, recunosterea muncii depuse, popularitate si buna reputatie. La chinezi rosul are un rol special, festivitatile si sarbatorile importante, nuntile, nasterea unui copil de sex masculin, Anul Nou fiind celebrate cu ajutorul acestei culori.
Portocaliul este mai bland ca rosul, dar tot stimulant, revigorant. Simbolizeaza sanatatea, entuziasmul, optimismul, vitalitatea. Se coreleaza cu increderea, creativitatea, curajul. Este un bun antidepresiv si stimuleaza pofta de mancare. Este potrivit pentru salon, living, hol sau pentru zona sudica a locuintei. La birou trebuie folosit in cantitati foarte mici, deoarece incita la distractie.
Rozul este culoarea romantismului, a tandretii, a dragostei. Este legat de sensibilitate, de calm, intelegere, armonie, buna dispozitie, relaxare. Poate sa vindece anumite boli daca e intr-o nuanta calda, dar nu se recomanda persoanelor foarte temperamentale. Este foarte potrivit pentru dormitoare, mai ales cand se urmareste crearea unei atmosfere romantice, sau pentru anumite zone din living. Nu se recomanda pentru birouri deoarece reduce dinamismul.
Maroul si bejul sunt culori ale pamantului. Reprezinta stabilitatea, siguranta, fidelitatea. Maroul poate fi folosit de cei care au atentia prea imprastiata sau volatila, dar in exces poate deveni restrictiv si constrangator. Bejul in nuantele sale calde sau reci induce o stare de relaxare, dar si de plictiseala. Sunt potrivite pentru bucatarii (dar combinate si cu alte culori mai active, mai vesele) si pentru saloane, sufragerii, livinguri.
Albul este culoarea vietii, dar si a mortii, a totalitatii, dar si a puritatii. Este speciala si spirituala. Inglobeaza in ea tot spectrul culorilor, fiind amestecul dintre acestea. Este alcatuit din cele sapte culori ale curcubeului care simbolizeaza, la randul lor, cele sapte chakre sau roti energetice ale corpului uman. Este o culoare foarte activa si se recomanda a se folosi impreuna cu alte tonuri pentru a nu deveni excesiv de stimulativa. Este foarte potrivita pentru tavane (care apasa simbolic asupra locatarilor), facandu-le sa para mai inalte, emanand o lumina egala in incapere si incurajand chi-ul sa se inalte, pentru bucatarii si bai, locuri unde se proceseaza alimente sau care necesita puritate si igiena maxima, deoarece induce senzatia de curatenie si racoare.
Albastrul simbolizeaza energia apei. Se asociaza cu adevarul, sinceritatea, intelepciunea, inspiratia si creativitatea. Se coreleaza cu linistea, avand un efect aproape sedativ, cu introspectia, serenitatea, contemplarea, singuratatea, raceala si seriozitatea. Se poate folosi in salile de asteptare, la birou, in camerele de studiu, in baie, in zonele cu climat calduros (deoarece induce o stare de racoare), intr-un loc unde vrem sa meditam sau sa ne odihnim. Inhiba apetitul. Nu este recomandat in bucatarii sau dining-room. Eu nu l-as recomanda nici in dormitoare, fiind o culoare prea rece, prea yin pentru un cuplu care vrea sa pastreze pasiunea vie. In schimb l-as folosi pentru camerele vilelor sau hotelurilor de pe malul marii. In nici un caz nu se foloseste pentru tavane sau acoperisuri, deoarece apa ajunsa la apogeu incepe sa curga descendent, distrugand ceea ce se afla sub ea.
Negrul simbolizeaza, ca si albastrul, apa. Reprezinta, de fapt, absenta culorii. Este legat de profunzime, mister, negativism, tristete adanca, ura profunda, independenta, stare proasta de spirit, magie, dar si de putere, stabilitate si chiar protectie. In cantitati mici faciliteaza introspectia, dar in exces devine deprimant. Nu este recomandat a se folosi ca ton dominant, ci doar pentru a sublinia anumite aspecte, pentru a crea tonuri de umbra sau pentru a ascunde anumite zone. In decoratiuni se foloseste doar ca accente sau ca obiecte mici.
Verdele corespunde energiei lemnului. Simbolizeaza cresterea, vindecarea, expansiunea, reintinerirea, abundenta, prosperitatea, pacea, veselia, intelegerea, armonia. Se foloseste pentru calmarea stresului si a problemelor emotionale. Pentru persoanele care au nevoie de stimulare, prea mult verde devine enervant, apasator. Este benefic in camerele copiilor, in living, in bucatarie si baie. Chiar si pentru birou este potrivit, mai ales daca doresti ca afacerea ta sa prospere sau este in domeniul lemnului. Plantele luxuriante in sud-estul livingului atrag belsugul, prosperitatea, abundenta, iar bambusul asezat in est aduce sanatate intregii familii.
Galbenul este culoarea veseliei, a bucuriei, a fericirii si creativitatii. Este energizant, stimulativ, aducand cu sine optimism, claritate in idei, inteligenta. Alunga depresia si anxietatea. Este recomandat persoanelor mai lenese, mai lipsite de energie. Este adecvat saloanelor, livingurilor, sufrageriilor, bucatariilor. Trebuie evitat in dormitoare sau folosit in cantitati mici. Este benefic persoanelor mai in varsta.
Purpuriul sau violetul tin de spiritualitate si demnitate, autoritate si maiestuozitate, de lux si prosperitate. Favorizeaza introspectia si starile meditative. Se foloseste ca accente de culoare in zonele de sud-est, nord sau sud ale livingului pentru a atrage energia banilor, pentru a decora birourile sau in spatiile destinate meditatiei. Poate avea un efect de echilibrare intre activitatea excesiva si relaxare. Se spune ca reduce sensibilitatea la durere.
Griul este asociat sobrietatii, seriozitatii, respectului, fiind adecvat pentru decorarea biroului unei persoane sus-puse.
In momentul in care decorezi o camera trebuie sa ai in vedere faptul ca fiecare culoare trezeste in psihicul tau o emotie diferita. Astfel, verdele iti da vitalitate, albastru te indeamna la comunicare, rosul iti inspira pasiune, galbenul iti confera caldura, iar zmeuriul te conduce catre romantism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu