marți, 15 decembrie 2009

PORTOCALA ...fructul minuneVa mai amintiti ce randuri erau pe la magazine...pentru portocale.Ce victortosi veneam acasa cu acele 3 sau 4 kg.Cat puteau sa inveseleasca atmosfera de sarbatoare a fiecarei case.Consum multe portocale ,dar,portocalele de sub pomul de Craciun sunt ceva aparte.Este perioada portocalelor, fructul pe care cei mai mulţi dintre noi îl asociază cu Crăciunul. Asa ca m-am gandit sa mai aduc niste randuri despre portocale.Coşul cu portocale parcă nici nu are un loc mai bun decât sub bradul de sărbători. Asa a fost la noi de cand ma stiu eu. Imi plac portocalele.Stiu ca am mai scris despre ele...dar,niciodata nu voi scrie suficient...
Profită din plin, pentru că portocala este un fruct minune, cu nenumărate proprietăţi benefice pentru sănătatea ta.
Combate colesterolul şi reduce hipertensiunea arterială
În coajă şi în pieliţa care înveleşte miezul, portocala conţine hesperidina, o substanţă care reduce hipertensiunea arterială, colesterul rau, si are proprietăţi antiinflamatorii. Poţi să razi coaja şi să o foloseşti în orice mâncare care să nu fie supusă vreunui proces (fierbere, coacere, prajire).
Previne osteoporoza
Consumul de suc de portocale duce la creşterea densităţii osoase. Astfel, chiar dacă nu te gândeşti poate de acum la osteoporoză, este important să ştii că şansele să suferi de această boală sunt reduse în cazul in care consumi regulat portocale.
Anticancerigen
Studiile au arătat că portocala este eficientă în lupta contra cancerului esofagian, orofaringian, dar şi stomacal. Riscurile de apariţie sunt reduse cu 40-50%.
Are grijă de inima
Dieta trebuie neapărat să conţină portocale, pentru că s-a demonstrat că, datorită continutului ridicat de folaţi, potasiu şi vitamina C, reduce riscul atacurilor de inimă, cu până la 19%, în funcţie de cât de multe mâncăm.
Bogată in fibre
O singură portocală asigură 12,5% din necesarul de fibre, reducând colesterolul şi prevenind apariţia aterosclerozei (depunerea de grăsimi şi sclerozarea arterelor).
Portocalele sunt sănătoase pentru diabetici, pentru că ţin sub control glicemia, iar fructoza impiedică un nivel ridicat de zahăr în sânge.Diminuează problemele cu constipaţia sau diaree.Previne apariţia ulcerului si a pietrelor la rinichi
Un studiu a demonstrat că un pahar de suc pe zi previne apariţia ulcerului gastric. În acelaşi timp, jumătate de litru de suc reduce semnificativ riscul de a face pietre la rinichi.
sursa Femina

Un comentariu:

  1. nu aveti de unde provin ce fac un dae se duc la ce port asta ma interesa nu ca e buna la riduri imi trebue la scoala

    RăspundețiȘtergere