luni, 21 decembrie 2009

Bradul meu impodobit...

Am impodobit bradul.
„Fiti cuminti si ascultatori” si veti gasi sub bradul de Craciun ceea ce va doriti! Va mai amintiti indemnurile copilariei?
Chiar daca,darul de sub bradul impodobit de sarbatoare...era altul decat speram,bucuria era neasemuit de mare totusi.De ce ?
Eu eram fericita ca a reusit Mosul sa vina si la mine.Intentionat am zis doar Mosul...o perioada la mine a venit ...Mos Gerila.
Pe langa semnificatii simbolice si spiritual religioase, pe langa prilej de reculegere si reflectie, sarbatorile (in acest caz Craciunul) sunt si: jucarii colorate in brazi, colinde pe DVD-uri, aroma de cozonac, mosul din sania trasa de reni, cu paltonul rosu si barba alba, chiar daca este un produs Coca Cola. Pentru ca de sarbatori iese la iveala si copilul din noi toti. Chiar si pentru cei care in colpilarie au invatat ca Dumnezeu nu exista, nici Mos Craciun nu exista, fiind inlocuit de …. Mos Gerila.
M-am intrebat cine a inceput cu impodobirea bradului .
Desi nu se stie exact unde s-a nascut ideea impodobirii pomului de Craciun, se banuieste ca originea bradului de Craciun a aparut pentru prima data la popoarele germanice. Matin Luther a fost primul care a ornat bradul de Craciun cu ajutorul lumanarilor. Ideea i-a venit de la reflectarea luminii stelelor printre ramurile unui brad. Treptat, treptat aceasta traditie se raspandeste patrunzand in Anglia, Franta, Elvetia. In Rusia europeana Ajunul Craciunului era sarbatorit in mijlocul padurii unde se alegea cel mai frumos brad care era ornat cu lumanari, bomboane si jucarii. In traditia romaneasca impodobirea bradului apare la sate in momente alegorice: nunta sau inmormantarea tinerilor, a femeilor si a barbatilor.
Semnificatiile si simbolurile ornamentelor pomului de Craciun.
Ne-am obisnuit ca in fiecare an sa ne impodobim bradul de Craciun cu tot felul de ornamente care mai de care mai haioase si mai sclipitoare.
Craciunul este sarbatoarea cadourilor, a pacii si a linistii sufletesti. Fiecare dintre noi are un stil personal de a-si orna pomul de Craciun, dar nu toti cunoastem semnificatiile si simbolurile ornamentelor de Craciun. Beculete colorate, beteala, confetii, bomboane, nuci, instalatii luminoase (mai nou si muzicale), lumanarele atarna pe ramurile pomului dandu-ne un sentiment de bucurie si implinire.
Pe langa aceste decoratiunii exista unele ale caror simboluri ne fac sa acordam o mai mare importanta decorarii casei si bradului de Craciun.
Vestita coronita de Craciun, ornament originar din Europa, agatata pe usile caselor, simbolozeaza sanatate si noroc.
Forma circulara simbolizeaza natura vesnica a dragostei care nu piere niciodata.
Ea poate fi ornata cu fundite, globulete sau conuri de brad vopsite in argintiu sau auriu.
Varfurile bradului de Craciun in forma de stea simbolizeaza noroc si realizarea tuturor visurilor.
Steaua are o semnificatie religioasa, amintind de cea care a aparut pe cer la nasterea lui Isus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu