duminică, 22 noiembrie 2009

Stiati ca...

Stiati ca denumirea unor preparate culinare are la origine ...o intreaga istorie ?
Denumirea si-au pastrat-o si in zilele noastre dar,uneori reteta si-au modificat-o...
Am gasit in bogata biblioteca -net ...cateva explicatii in sustinerea celor de mai sus.

Friptura de vita Stroganoff - carne de vita, ciuperci si smantana, ingrediente care atunci cand sunt combinate alcatuiesc friptura Stroganoff. In 1890, in St. Petersburg, Rusia in cadrul unui concurs de gatit aceasta friptura a castigat locul intai. Numele vine de la Contele Pavel Alexandrovich Stroganov, unul dintre membrii familiei regale rusesti, deoarece bucatarul ce a creat aceasta friptura lucra la curtea contelui.

Friptura Wellington – in 1815 Arthur Wellesley a fost numit primul Duce de Wellington in urma castigarii unui razboi impotriva marelui Napoleon, lupta ce a avut loc la Waterloo. Wellesley iubea friptura de vita gatita cu ciuperci, trufe, vin Madeira si pate de pasare. In onoarea ducelui, aceasta friptura a primit numele de Wellington.

Salata Caesar – in 1920 Caesar Cardini, proprietarul unui restaurant cu specific italian din Tijuana, Mexic, ajutat de fratele sau, Alex, au inventat o salata ce cuprindea frunze de salata, hamsii, oua fierte, suc de lamaie, parmezan ras si crutoane cu usturoi amestecat cu sos Worcestershire. Initial salata a fost numita Salata Aviatorului, ulterior Cardini dandu-i numele sau.

Pui Marengo – preparat culinar specific bucatariei franceze. Carne de pui cu usturoi, rosii, masline, vin alb sau coniac, asortat cu crab sau oua prajite reprezinta delicatesea denumita sugestiv Pui Marengo. De unde ii vine numele? In 14 iunie 1800 Napoleon Bonaparte a castigat batalia impotriva armatei austro-ungare. Batalia a avut loc intr-o localitate numita Marengo, situata in nordul Italiei. Peste 5800 de francezi si 9400 de austrieci au fost ucisi in batalie iar pentru celebrarea victoriei soldatii au gatit un fel de mancare din ingredientele pe care le-au mai gasit in bucatariile localnicilor, mancare devenita celebra pentru gustul desavarsit.

Oua Benedict – Perfecte pentru un mic dejun sanatos, Ouale Benedict ar fost create in restaurantul Delmonico din New York. Un client fidel, Le Grand Benedict impreuna cu sotia sa, i-au reprosat bucatarului sef ca in fiecare zi gateste aceeasi mancare, motiv pentru care a cerut ceva diferit fata de ceea ce manca in localul respectiv. Asa ca bucatarul a gatit oua cu sunca servite pe o briosa si acoperite cu sos Hollandaise.

Friptura Salisbury – un nutritionist englez al secolului 19, J.H Salisbury a patentat o dieta baza pe carne macra. Acesta a preparat friptura Salisbury prajind carne de vita cu oua, pesmet, usturoi si condimente. Uneori se poate servi si cu sos.

Sunt convinsa ca mai exista si alte retete,dar voi reveni, probabil ,altadata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu