miercuri, 21 octombrie 2009

Ce putem mânca dacă avem colesterolul şi trigliceridele mari?

Nuuu,sa nu credeti ca am luat-o razna,dar...nu ma pot abtine cand gasesc ceva si mie mi se parte util,.....consider automat ca e astfel si pentru altii.
Eu sunt la dieta mai de......muuult.

Dacă printr-o examinare de rutină vi s-a descoperit creşterea colesterolului şi a trigliceridelor, primul pas este schimbarea modului de alimentaţie. Peste tot găsim ce alimente nu trebuie să consumăm, o să enumăr şi eu aici câteva: carne grasă de porc, miel, vită ; pieliţa de la pui; untura de porc/pasare, unt, lapte sau preparate din lapte integral; ulei de cocos; cacao, uleiuri vegetale prelucrate chimic, margarină, biscuiţi; cartofi prăjiţi, mâncare de fast-food; chipsuri, prăjiturele; pâine albă; organe (ficat, rinichi, creier); gălbenus

Dar întrebarea este: Ce putem mânca în dislipidemii?

Aperitive:

1. Brânză slabă de vacă
2. Albuş de ou, şi 2 gălbenuşuri pe săptămână
3. Şuncă slabă
4. Lapte degresat sau iaurt cu cereale
5. Roşii cu ton cu pâine prăjită
6. Legume: roşii, castraveţi, ridichi, ceapă, ardei, ridichi.

Ciorbe:

1. Ciorbe de legume de orice fel
2. Ciorbă de salată verde
3. Ciorbă de fasole verde
4. Ciorbă de varză (lucicoş)
5. Supă de dovleac

Ciorbele se fac fără rântaş.

Felul principal:

1. Carne de pui fără pieţiţă fiartă, la grătar sau la cuptor
2. Carne slabă de vită fiartă, la grătar sau la cuptor
3. Peşte de cel puţin 2 ori pe săptămână:
4. Legume la grătar
5. Ciuperci la grătar
6. Ficăţei de pasăre
7. Raţă pe varză

Garnituri:

1. Fasole verde
2. Varză
3. Mazăre
4. Brocoli
5. Spanac
6. Salată verde
7. Ţelină
8. Cartofi
9. Morcovi
10. Vinete
11. Dovlecei
12. Orez

Acestea se pot prepara fierte, sub formă de piure, sote, salate

Salate:

1. Salată orientală
2. Salată grecescă
3. Salată bulgărească
4. Orice salată din legume proaspete: roşii, castraveţi, ceapă, usturoi, varză, salată verde, ridichi, ardei, măsline

Pentru gust se pot adăuga condimente, plante aromatice: piper, oregano, maghiran, cimbru, rozmarin, tarhon, patrunjel, coriandru, etc

Deserturi:

1. Îngheţată de fructe,
2. Fructe
3. Compoturi

Deserturile vor fi fără frişcă

Altele:

1. Pâine integrală, de preferat veche de 1-2 zile
2. Mămăligă


sursa http://adina.cheriches.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu