luni, 8 februarie 2010

Incearca si MENTINE greutatea





In primul rand, la micul dejun
micsorati ratia de paine la o felie subtire, transparenta, consumati lapte, dar degresat.
Unt? Bineinteles, este o sursa de vitamina A, dar nu prea mult.
Zahar? Cel mult o lingurita.
Fructe, sucuri de fructe? Da, desi fructele contin hidrati de carbon, care ingrasa. Ele sunt, insa, bogate in vitamine si saruri minerale.
Gem, marmelada? Cat se poate de putin, caci sunt bogate in zahar.

Gustarea de la ora 11 este cea mai periculoasa pentru silueta, caci din comoditate, consumati cornuri, paine, prajituri, mezeluri grase, toate acestea avand o activitate sedentara.
Inlocuiti-le cu iaurt, lapte, fructe, branza de vaci degresata, oua tari si beti cafeaua aproape fara zahar.
Nu pastrati in sertarul biroului biscuiti si bomboane, pe care le „rontaiti” in timpul lucrului.

La masa de pranz si la cea de seara, evitati painea sau consumati foarte putin. Taiati o felie subtire si mancati din ea bucatele mici. Carne, peste, oua? Cat doriti, caci aceste alimente sunt indispensabile pe tot parcursul vietii.

Legume? Mai ales legume verzi. Salate? Toate combinatiile va sunt permise, incercati salata cu legume amestecate, dar fara abuz de cartofi.
Branza? Absolut necesara, dar se poate consuma si fara paine. Consumati toate derivatele laptelui, care sunt importante pentru dinti, oase, nervi, etc.
Dulciurile? Fiti prudente. Fructele? Sunt binevenite la inceputul sau la sfarsitul mesei. Unele persoane le suporta mai bine la inceput.
Cafea? Cel mult 2 cescute pe zi.

Va este foame, aveti chef sa mancati ceva intre mese, nu uitati fructele. Contin zahar, dar incontestabil mai putin ca prajiturile si sunt indispensabile pentru organismul dumneavoastra.

Au o actiune laxativa datorita deseurilor celulozice si constipatia este o boala „la moda”.
Decongestioneaza ficatul si vezica biliara, stimuleaza sucurile gastrice, au actiune microbicida. Sunt bogate in saruri minerale si vitamine si contin toate elementele indispensabile vietii.
Nu fiti disperate, nu sunteti condamnate pe tot restul vietii la mese plictisitoare, cu alimente anoste.
Din alimentele indicate se pot prepara mancaruri variate care pot satiface pe deplin rafinamentul gastronomic, mai dezvoltat la maturitate.
Mancarurile trebuie sa fie frumos prezentate, gustoase si „gandite”.

Daca totusi aveti cateva kilograme de prisos, iata unele trucuri pentru un regim alimentar:

1. Nu „sariti o masa” pentru a simplifica problema: veti suferi de foame, organismul obosit va fabrica toxine si veti fi candidata la celulita.
2. Mancati putin, dar de 5-6 ori pe zi, de 4 ori cel putin: veti evita foamea enervanta.
3. Daca va este foame, beti un pahar de apa sau ceai (preferabil din flori de salcam).
4. Nu consumati untul scos din frigider, fiind inghetat, ungerea painii se face cu o cantitate cel putin dubla.
5. Incepeti masa cu un aliment voluminos care taie foamea: 2 oua tari, 2 cartofi fierti, salata de morcovi rasi, telina rasa, castraveti.
6. Masticati incet si timp indelungat.
7. Beti cu 30 de minute inainte de masa un pahar de apa sau o ceasca de supa de legume sau incercati sa consumati cu 10 minute inainte de mesele principale un iaurt amestecat cu un fruct taiat felii.
8. Preparati mancaruri usoare, dar voluminoase.
Taiati alimentele (carnea, legumele) in felii subtiri, cuburi aranjate estetic pe farfurie. Ati remarcat ca 2 felii subtiri satura mai mult decat o felie groasa?
9. Nu prajiti in grasime carnea. Frigeti-o, asezand bucata de carne pe un strat de sare grunjoasa (n-o sarati in prealabil) sau pur si simplu pe gratar.
10. Daca vi se pare mancarea fada, recurgeti la condimentarea ei cu ierburi: tarhon, marar, patrunjel.
11. Preferati sa mancati cat de des puteti legumele fierte, ouale, carnea in aspic. E simplu de facut, caci este doar o supa de oase concentrata si degresata.
12. Se pot face salate cu ulei de masline in locul uleiului de floarea soarelui; adaugati mustar si lamaie.
13. Asezati mancarurile in farfurii mici: veti avea impresia ca mancati mai mult.
14. Nu fiti drastica la inceputul regimului si prea indulgenta pe parcurs.
15. Nu va acordati dupa o saptamana de regim 2-3 zile de „vacanta”. Facand excese, compromiteti regimul urmat.
16. Nu luati un aer de victima si nu obositi familia cu regimul dumneavoastra. Regimul se urmeaza cu perseverenta si in tacere. Este un efort pe care il faceti doar pentru dumneavoastra inseva, nu pentru altcineva.
17. Nu gustati din mancarurile celorlalti, caci si gustatul aduce calorii.
18. Nu va faceti probleme atunci cand sunteti invitata. Mancati fara remuscari, fara explicatii, dar cu moderatie.
19. Pentru sanatatea dumneavoastra, evitati discutiile, „scenele”, reprosurile in timpul mesei. Alimentele nu trebuie consumate rapid, intr-o atmosfera incarcata de nervi. Digestia se face mai bine daca mancati destinsa, fara nervi si fara graba.

Daca respectati toate aceste reguli de disciplina alimentara cu toata seriozitatea si va ingrasati totusi continuu, adresati-va unui medic endocrinolog fara nici o amanare.

Nu va administrati fara indicatia medicului tot felul de medicamente pentru slabit. Riscati sa va dereglati functionarea unor organe pentru tot restul vietii.


Autor: Alina Popa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu