vineri, 5 martie 2010

despre...GUTUI


Gutuile amelioreaza infectiile respiratorii si durerile articulare
Gutuile se pot consuma ca atare sau sub forma de ceaiuri (infuzie, decoct), suc proaspat, sirop, dulceata, jeleu, compot. Fructele isi pastreaza majoritatea proprietatilor si prin preparare termica. Fructul fiert, copt sau uscat îmbunatateste sosurile pe baza de vin rosu si poate fi folosit ca umplutura pentru pui. Consumate ca atare, gutuile amelioreaza infectiile respiratorii si chiar astmul. Sub forma de decoct, gutuile se folosesc în stari de greata sau dureri articulare. Cateva bucati de gutuie se fierb timp de 5 minute în 250 ml de apa, la foc mic. Se bea caldut, eventual îndulcit.
Gemul, dulceata si marmelada din gutui sunt recomandate în afectiunile inflamatorii ale intestinului. Toate soiurile de gutui au o influenta favorabila asupra psihicului, îmbunatatind starea de spirit. Gutuile trebuie consumate in cantitati mici, de mai multe ori pe zi.
Sucul din gutuie se pregateste din fructe bine coapte. Are proprietati fortifiante, antiseptice, hemostatice, astringente si diuretice. Este recomandat anemicilor, cardiacilor, astmaticilor, dar si în afectiuni ale cailor respiratorii si ale tubului digestiv. Se bea în doze de 100 ml de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inaintea meselor.

Un comentariu:

  1. Pe aripi de primavara
    8 Martie lin coboara
    Si in a lui privire
    Va aduce mult noroc si fericire !Cu drag, Just me:)

    RăspundețiȘtergere