luni, 22 martie 2010

despre....Bunavestire,,


BLAGOVESTENIA (ZIUA CUCULUI)

In calendarul popular sarbatoarea se mai numeste si Blagovistenie sau Ziua Cucului, cucul ocupând un loc central în cadrul acestei mult asteptate sarbatori. Cucul, perceput ca încarnare a stramosului mitic, pasare cu un pronuntat substrat erotic, anunta sosirea efectiva a primaverii. Primul sau cântec care are loc de obicei la Bunavestire, trebuie sa fie asteptat de toti oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin si cu bani în buzunare.

Daca nu ar fi îndeplinite aceste conditii rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri în anul care va urma. Daca primul cântec al cucului era auzit cumva pe stomacul gol, în partea stânga sau în spatele omului, era semn de rau augur, dupa cum indica si versurile:
“Cucu-n spate mi-a cântat si moartea m-a sagetat!”;
mai mult, daca cineva auzea cucul toata primavara se credea ca va muri în scurt timp. Pe aceleasi coordonate se situeaza si întrebare:
”Cucule, puiucule/
Câti ani îmi vei darui/
pâna ce eu voi muri?”,
dupa care se numara cântecul cucului (de câte ori îsi striga numele).

Pe de alta parte, flacaii si fetele îl întrebau pe cuc lucruri care îi interesau mai mult, precum:
“Cucule voinicule/
Câti ani îmi vei da/
pân’ m-oi însura (marita)?”
Tacerea cucului aducea mare bucurie celor care întrebau, deoarece tacerea echivala cu o casatorie grabnica, în vreme ce cântatul cucului îi aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de asteptare!

Fetele mari nu se sfiau sa-l ucida, capul cucului fiind considerat unul dintre cele mai sigure talismane; pus de fete în sân atunci când mergeau la joc, se credea ca face ca respectivele fete “sa fie dorite si asteptate cum e cucul!” De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua sa, era taiata si pusa în scaldatoarea fetelor, în aceeasi speranta ca ochii flacailor nu le vor ocoli.
Mai mult, prin Bucovina, cei îndragostiti credeau ca vor putea fi tratati de boala… iubirii ungându-se în dreptul inimii cu untura de cuc!

Comportamentul cucului a facut din el un simbol al nestatorniciei si mai ales, al adulterului, al dragostei tainuite, numita în popor si boala cucului, aici avându-si originea si cunoscuta expresie:

“Mai baiete cucuiete
Ce ti-e capul tot la fete!”

Dupa cum stim, la Bunavestire este dezlegare la peste, pestele fiind celalalt “personaj” central al acestei sarbatori.
In plan simbolic, pestele se apropie de cuc, având un pronuntat substrat sexual; în acest sens, aduceti-va aminte numai de basmul în care tânara fata ramâne gravida dupa ce a mâncat peste.
Consumul ritual de peste era justificat prin credinta ca cei ce vor face asa vor fi sanatosi ca pestele tot anul.
Totusi existau oameni care nu aveau voie sa consume peste; astfel, femeile gravide care mâncau peste nasteau copii balosi si mucosi, iar copiii care înca nu apucasera sa vorbeasca ar fi ramas muti ca pestii, daca mâncau peste în general, nu numai la Bunavestire.

sursa Marcel Lutic, articol aparut in revista Arta de a trai

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu