luni, 25 ianuarie 2010

Stiati ca....


1) Sunt necesari un minim de 17 copaci pentru a face o tona de hartie (in functie de tipul si calitatea hartiei se poate ajunge si pana la un numar de 34) ?

2) Pestera din platoul Meledic este cea mai importanta pestera de sare din salba pesterilor Manzalesti si cea mai lungă pestera in sare de pe glob ?

3) Zona Cazanelor Mari si Cazanelor Mici din defileul Dunarii este declarata de specialisti monument unic al naturii in Europa ?

4) In rezervatia faunistica si de flora Valea Arpasului traiesc aproximativ 80% din caprele negre din Muntii Fagaras ?

5) Pestera Vantului (descoperita de inginerul Bagameri Bela in anul 1957) are de cel mai lung labirint subteran din Romania ?

6) Rezervatia naturala Slatioara din Campulung Moldovenesc cuprinde exemplare de brad si molid cu diametrul de peste 1 m si inaltimi de peste 40 m ? Aceasta rezervatie are o varsta estimata la peste 350 de ani !

7) Cea mai mare rezervatie de zimbri din Romania se afla la Bucsani, judetul Dambovita si se numeste Zimbraria Bucsani ? Rezervatia are o suprafata de 160 de hectare si detine 29 de zimbri.

8) Rezervatie geologica Creasta Cocosului din Muntii Gutai reprezinta de fapt o portiune dintr-un vechi crater vulcanic ? Din punct de vedere petrografic aceasta este constiutuita din andezite bazaltice cu piroxeni si bioit de Gutai.

9) Denumita de localnici "Fata Cătănii" sau "Gradina Zmeilor", rezervatia naturala de gresie de Sinmihaiu din localitatea Galgaul Almasului din Salaj este considerata de specialisti unica in Europa ? Aceasta a luat nastere in urma fenomenelor de prabusire si erodare destructiva a gresiei din bazinul Almasului.

10) Dealul cu melci de pe valea Ariesului (Tara Motilor) este o rezervatie paleontologica unicat, cu o vechime de 65-70 milioane de ani ? Acesta este de fapt un conglomerat de gresii si marne care se intinde pe 0,6 ha si in care sunt incrustate 35 de specii de moluste.

11) Lacul Negru din Muntii Vrancei sau Lacul cu plamana (denumirea populara) are aproape jumatate din suprafata sa acoperita de muschi ? Acest lac este unic in Romania si se intentioneaza transformarea acestuia in rezervatie stiintifica a biogeosferei.

12) In comuna Ponoarele judetul Mehedinti se afla cea mai mare padure de liliac din Romania ? Aceasta este unica in Romania drept pentru care a fost declarata monument al naturii.

13) Pestera Izverna din Mehedinti este una din cele mai renumite pesteri din Europa pentru practicarea speologiei subacvatice ? Aceasta a fost filmata de Jacques Ives Cousteau in sectiunea "Explorari ale secolului al XX-lea" din filmul Muzeului Smithsonian din Washington.

14) Pestera Caput din zona carstica Padis - Muntii Apuseni mai este denumita si "pestera scoala a speologilor" ?

15) Podul de la Grohod este un pod de natura stancoasa care s-a format din tavanul unei pesteri vechi care s-a prabusit peste paraul Grohod ?

16) Rezervatia de brad natural "Glodeasa" de pe Valea Doftanei are o vechime de peste 200 de ani ?

17) Grindul Lupilor este o rezervatie din Delta Dunarii cu o suprafata de 2075 hectare si care are statutul de "centru de monitorizare ornitologica" ?

18) Fotosinteza implica aproximativ saptezeci de reactii chimice distincte ?

19) Cel mai inalt arbore de pe planeta noastra are o inaltime de 109 m si creste in California ? Insa se pare ca s-a aflat ca tot in California a fost descoperit un arbore mai inalt - 112,3 m. Diametrul acestui gigant - 13,5 m. Varsta - peste 1000 de ani

20) Cea mai mare floare o are Rafalezia Arnoldi, care creste in padurile tropicale din sud-estul Asiei pe insulele Filipine ? Floarea ei are 3 metri circumferinta si cantareste 10 kg. Un boboc de floare e de 2-3 ori mai mare decat o capatana de varza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu