marți, 10 noiembrie 2009

Terapia cromatica...


Atractia fata de o culoare sau alta, considera psihologii, poate spune foarte multe despre caracterul unui om. De exemplu, ei sustin ca flegmaticii aleg de cele mai multe ori albul, in timp ce melancolicii prefera negrul, sangvinicii – rosul, iar colericii – galbenul. Dar cercetatorii sunt de parere ca nu numai psihicul uman este afectat de culori, ci si fiziologia sa. Corpul nostru este alcatuit din particule vibratoare, carora le sunt specifice anumite oscilatii.
Culoarea reprezinta o oscilatie cromatica, cu o lungime de unda specifica. Pentru fiecare organ intern se poate stabili o culoare, sub influenta careia el functioneaza cel mai bine. Nu intamplator inca din Antichitate vindecatorii chinezi asociau organele interne ale omului cu diferite nuante coloristice. Conform viziunii lor, ficatul este verde-deschis, inima, cum era de asteptat – rosie, plamanii – albi, iar pancreasul si splina – galbene. In cazul dereglarii echilibrului energetic, care, spun terapeutii orientali, sta la baza oricarei imbolnaviri, organele isi schimba vibratia cromatica si capata nuante nespecifice. Uneori acest aspect este vizibil chiar si cu ochiul liber.
De exemplu, daca exista o predispozitie pentru formarea de cheaguri, sangele se inchide la culoare, iar in cazul anemiei, dimpotriva, capata nuante deschise. In functie de afectiune, se schimba si culoarea bilei: de la masliniu la maroinchis sau verde. In China Antica oamenii erau convinsi ca, daca organul bolnav isi recapata culoarea obisnuita, omul se insanatoseste. Si totusi, cum actioneaza asupra organismului nostru culorile de baza?

Rosul este culoarea cu cea mai puternica influenta asupra omului, cu efect de stimulare a energiilor fizice si a dragostei de viata. Ea normalizeaza circulatia sangvina, creste nivelul hemoglobinei, ajuta in cazul dereglarilor ciclului menstrual, stimuleaza dinamismul sexual. Insa in cazul febrei sau al proceselor inflamatoare din organism, tonurile de rosu sunt daunatoare.

Portocaliul este culoarea energiei vitale. El reface tesuturile nervos si muscular, amelioreaza functia splinei si a pancreasului, intareste organele aparatului respirator, ajuta in cazul astmului si al bronsitelor cronice. Vindeca afectiunile din zona aparatului urogenital, imbunatateste culoarea pielii. Gama portocalie este o metoda excelenta in lupta impotriva depresiei.

Galbenul este un bun ajutor in cazul extenuarii, al rigiditatii interioare, mareste capacitatea de munca. Culoarea Soarelui stimuleaza activitatea creierului, curata organele digestive, ficatul, pielea, impiedica stagnarea bilei, reface rezervele de minerale, la nevoie, reduce aciditatea. Daca aveti probleme cu stomacul, suferiti de depresie sau starea generala nu este prea buna, cumparati-va un sirag de margele din chihlimbar, puneti perdele galbene la bucatarie si bucurati-va din nou de viata!

Verdele este considerat simbolul renasterii si al calmului. Nu intamplator plimbarea prin padurea verde este una din cele mai bune metode de relaxare. Aceasta culoare normalizeaza functionarea sistemului cardiovascular si a celui nervos, ajuta in cazurile de aritmie, stabilizeaza tensiunea arteriala, amelioreaza vederea. Culoarea verde va scapa de durerile de cap si de alte simptome ale racelii. Mai mult, „culoarea vietii" are o actiune de improspatare, antiseptica si antimicrobiana asupra organismului.

Albastrul are efect de somnifer, calmeaza. Ce-i drept, excesul poate provoca depresii. Albastrul deschis se foloseste la tratarea racelilor si a afectiunilor infectioase. Are un efect pozitiv asupra organelor respiratorii, previne aparitia glaucomului si a cataractei. Elimina halucinatiile, opreste evolutia senilitatii, regleaza activitatea glandei tiroide. In plus, albastrul reduce pofta de mancare. Doriti sa scapati de cateva kilograme? E limpede: trebuie sa mancati din farfurii albastre!

Violetul este culoarea cea mai pasiva. El ajuta in cazul dereglarilor psihice, al nevralgiilor, insomniilor, durerilor de rinichi, al problemelor legate de vezica urinara sau biliara. Are o influenta benefica asupra sistemului cardiovascular, reduce temperatura corpului si calmeaza durerea.

Specialistii in cromoterapie recomanda sa purtati haine si accesorii de o anumita culoare, sa alegeti cu grija gama coloristica a interiorului sau pur si simplu sa priviti periodic timp indelungat un obiect ce are culoarea care va este „necesara"…

sursa : Ioana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu