joi, 5 noiembrie 2009

Citricele...medicamente gustoase


Prin continutul lor bogat in vitamina C, fructele-vedeta ale iernii te ajuta sa invingi frigul si sa lupti impotriva virusilor Adevarate "depozite de vitamina C, lamaia, mandarina si portocala sunt frecvent folosite in tratamente cosmetice naturiste si in diete.
Calitatile si efectele lor sunt vizibile atat la nivelul epidermei, cat si in crestrea rezistentei organismului.
Mandarina
Mai mici sau mai mari, mai zemoase, mai dulci sau mai acrisoare, mandarinele au un continut de 85 la suta apa, de aceea incarcatura lor calorica se ridica la doar 16 kcal la un fruct de marime normala, ceea ce ne permite sa consumam cateva pe zi. Fac parte din randul fructelor cu continut ridicat de vitamina C - intre 20 si 62 mg la 100 g fruct. De asemenea, contin o cantitate deloc neglijabila de betacaroten, provitamina A, vitamina E, vitamina B9, minerale, potasiu, magneziu si fier.
Datorita acestor proprietati, mandarinele au actiune antioxidanta si protejeaza vasele de sange. La minusuri am putea trece doar continutul slab de fibre, doar 1,4 g la 100 g fruct.
Lamaia
Este un fruct remarcabil prin continutul de vitamina C - 52 mg la 100 g. In plus, vitaminele din grupa B, E (0,8 mg la 100g) si un continut notabil de fibre (2,1 g la 100g), la care se adauga doar 14 kcal la un fruct, acizi organici, in principal acid citric, potasiu, fac din lamaie un adevarat izvor de sanatate.
Lamaia are efect antibacterian, antiseptic, este tonic cardiac, diuretic, hipotensiv, tonic nervos, depurativ, antianemic, hemostatic si scade aciditatea gastrica. Iar pentru ca vitamina C din lamaie este asimilata imediat in organism, nutritionistii recomanda consumul cel putin al unei lamai pe zi.
SFAT! Un pahar de apa amestecata cu sucul undei lamai te va inviora rapid.
Grapefruit
Este cel mai plin de calorii din categoria citricelor - 60 kcal la 150 g fruct. Nu are un continut foarte ridicat de vitamina C, dar este bogat in vitamine si minerale si contine o mare cantitate de fibre ce regleaza tranzitul intestinal.
Un grapefruit pe zi, in special cel rosu, scade semnificativ nivelul de colesterol. Totusi, se recomanda sa ceri parerea medicului inainte de a consuma grapefruit intrucat se stie ca acesta interactioneaza cu medicamentele pentru scaderea colesterolului, marindu-le efectul.
De asemenea, cercetatorii sustin ca sucul de grapefruit interactioneaza si cu medicamentele antidepresive, asa incat se recomanda ca pe perioada acestor tratamente sa nu se consume acest fruct.
Portocala
Regina citricelor - cea mai bogata in vitamina C, un fruct de marime medie (150 g) acopera necesarul zilnic al unui adult (70 mg).
Tocmai pentru ca aceasta vitamina stimuleaza reactia de aparare a organismului, activand formarea de anticorpi si activitatea globulelor albe, se recomanda sa consumi portocale tot anul.
De asemenea, este foarte eficienta in combaterea stresului pentru ca intervine in sinteza hormonilor responsabili de declansarea acestei stari. Cura de slabire cu protocale .
Inaintea fiecarei mese, mananca o portocala.
Mirosul puternic, precum si gustul dulce iti vor scadea considerabil apetitul. O alta varianta este sa bei, in fiecare dimineata, un macerat special din portocala, preparat cu o seara inainte.
Pune intr-un vas de sticla o portocala taiata felii si toarna peste ea doua lingurite de ceai de menta.
Apoi, toarna 300 ml de apa clocotita. Acopera vasul si lasa totul sa se macereze pana dimineata.
Preparatul se bea pe stomacul gol, cu inghitituri mici.


Găseşti mai multe fotografii ca aceasta pe ATHENAISRADIO


sursa revista Felicia

2 comentarii:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=PU5vfquyFAM
    avem voie sa adugam si alceva langa citrice ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc.....am atasat si Salata de fructe a lui Burvil

    RăspundețiȘtergere