vineri, 9 octombrie 2009

Herta Muller...premiul NOBEL 2009

Herta Muller a primit, joi, premiul Nobel pentru literatură pe 2009,
pentru scrierile sale care prezintă în mod poetic viaţa sub dictatura comunistă în România, a anunţat, joi, comitetul Nobel.
Herta Muller, care s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara, a emigrat în 1987 în Germania, după ce, din cauză că a criticat în mod deschis dictatura ceauşistă, i s-a interzis să mai publice. La ora actuală, ea este o prezenţă apreciată la superlativ în spaţiul literaturii în limba germană, dar şi în alte ţări europene.
De la data stabilirii ei în Germania, Muller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Ea a fost nominalizată de trei ori, din partea Germaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatură - 1999, 2008 şi 2009. În prezent, Muller trăieşte în Berlin. Din 1995, ea este membră a Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, în Darmstadt.

sursa oana.ghita@mediafax.ro

Cate discutii pe aceasta tema...ba ca este romanca ,ba ca nu este romanca.
Nu am cine stie ce vasta lectura la activ...dar,ma surprinde totusi ca nu am stiut de ea pana acum.
De ce oare ne arogam participatia la acest Nobel!!! Daca ramanea...in Romania,sigur se pierdea in marea talentelor noastre.
Sansa ei ,chiar daca a fost constransa,acel sut in spate ce s-a dovedit a fi un pas inainte conform zicalei ...a ajutat-o sa se aseze,sa creeze acolo unde a fost apreciata ... atunci cand altii o huleau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu