marți, 8 septembrie 2009

Ganduri de toamna......Ploua,bate vantul si e frig...aseara am inchis toate ferestrele pentru prima data ,dupa cateva luni bune.
Sunt friguroasa,posomorata cand e vremea urata.Da,pentru mine ploaia este urata...asa a fost si va fi mereu.
Sunt mai ingaduitoare cu ploile de vara,care sunt scurte ,repezi si iti ofera un frumos buchet la final...CURCUBEUL...
Acum sunt departe acele zile.
S-au ingalbenit mai multe frunze, dogorite de caldura ravasitoare a sfirsitului de august, iar adierile racoroase ale serilor le-au coborit, lin, din copaci.
Apoi s-au adunat norii, peste noapte, iar zorii au adus vint si o raceala nebanuita. Si a venit si ploaia – tumultuoasa, cu belsug de apa si vint razbatator.
Iar cind a plecat, dupa mai putin de-o zi, a lasat in urma toamna.
Anotimpul belsugului...
Vremea nu prea a priit roadelor si campului, dar stropii cazuti din cer au dat ogoarelor si livezilor stralucirea si vigoarea pe care caldura le-a secat-o.
Pietele s-au umplut cu mere inmiresmate si rumene, cu rosii ca niste mingi zemoase, cu struguri ca bibelourile si cu verdeturi legate in legaturi tantose; in butoaiele din beciuri,evident la aceia care au beciuri... au poposit, la murat, castravetii,gogosarii, iar in borcanele stivuite din camari s-au adunat zacustile si gemurile.
Belsugul a devenit stapan nu doar in piete si hambare, ci si in sacosele celor mai avuti sau mai sarmani, pentru ca toamna incearca sa le daruiasca tuturor, deopotriva, bucuria avutiei pamintului.
Toamna o vedem parca din ce in ce mai rar, fiindca iarna o prinde nepregatita si o alunga mult prea repede.
Toamna vine cu bune si cu rele – cu belsug, dar si cu ploi mocanesti, cu zile fierbinti si nopti inghetate, cu emotii pentru scolari si cu griji pentru parinti.
A venit si asta e! – stiam ca trebuie sa vina, pentru ca asa ne-am invatat de cind sintem pe lume.
Apoi o sa ne para rau cind o sa se duca si o sa ne lase prada deznadejdii inghetatei ierni.
Dar nu-i nimic, o sa vina din nou si la anul si, atunci, ca si acum, o sa spunem privind frunzele ce acopera pamintul si belsugul nuantelor de galben si caramiziu ale naturii: "A venit toamna!".
Fiecare o vedeti,o simtiti si va bucura sau nu ,dar toamna apare ,dispare in fiecare an... si de la o anumita varsta te bucura mult,toamna pe care o mai vezi,o mai simti ,o mai traiesti.....

3 comentarii: