joi, 20 august 2009

CACICA

Cacica se afla in judetul Suceava,in apropiere de Gura Humorului
Aici se afla o veche salina cu o bisericuta, precum si o sala de festivitati - ambele sapate in sare si un lac sarat.
Totul e inconjurat de o padure mirifica.
Se zice ca numele vine de la polonezul „kaczika”, rata si atesta faptul ca în zona existau multe mlastini în stufarisul carora traiau rate salbatice.
Specialistii in materie afirma ca rezervele de sare din Cacica ar fi asa de mari incat ar putea satisface nevoile intregii omeniri pe timp de 700 de ani.
,,Dupa ocuparea Bucovinei de catre austrieci, in 1775, incep prospectiuni sistematice, in urma carora se decide organizarea exploatarii sarii la Cacica.Urmeaza colonizarea locului cu mineri de diferite nationalitati: poloni, ucraineni, germani, sovaci.. Exploatarea in mod organizat a masivului de sare de la Cacica incepe in anul 1791 sub conducerea austriacului Paul Hofman. Odata cu deschiderea Salinei si pentru a atrage specialisti s-au acordat o serie de facilitati :lemn de constructie gratuit, o parcela de gradina, teren arabil, scutirea de impozit timp de trei ani etc. Ca urmare, in 1792 au venit la Cacica 20 de familii din Boemia si Wieliczka, tehnicieni si muncitori specialisti in exploatarea sarii.,,

Acum Cacica este doar un modest punct turistic,dar ,mie zona mi s-a parut superba.... singurele obiective fiind Mina si cele trei biserici.
Un moment important din viata satului este pelerinajul la Sanctuarul Maicii Domnului din 14-15 august gazduit de Biserica Romano-Catolica., cand vin aici mii de credinciosi, in special catolici si nu numai, din intreaga tara si de peste hotare ; Polonia, Ucraina, Moldova, Ungaria, Germania. Satul are ca potential turistic :mina, muzeul Salinei, Muzeul Minoritatilor, Biserica Romano-Catolica, Biserica Greco-Catolica, Biserica Ortodoxa, climatul placut, izvoarele cu apa sarata, peisajul superb.
Este situat la poalele muntiilor Obcina Mare. Cacica cuprinde: 3 biserici, una catolica, una ortodoxa si una greco-catolica. ea mai are si o scoala care a devenit eco--scoala, o salina si un bazin, ce vara este foarte vizitat aproape de toti oamenii deoarece apa este sarata ceea ce este bine pentru organism.
Biserica catolica este cea mai vizitata dintre toate bisericile. ea are 30 metri lungime iar latimea, in nava centrala 17, 5 metri, iar in cea transversala de 22 metri.

Merita sa faceti un popas in aceasta zona ,atunci,cand pasii va vor duce spre Bucovina .Am fost pentru prima data ,anul acesta,dar,cu siguranta vom mai ajunge prin Bucovina.Nu am cuvinte si nici talent sa descriu tot ce am vazut si am trait cat am fost pe acolo...

Surse informationale: ghidul salinei Cacica,net... poze personale

2 comentarii:

  1. Am mai fost,dar nu am reusit sa comentez! Felicitari,imi place,e tentant! Parca mi-as face si eu blog....ma ajuti?
    Mergem la vara in Bucovina....ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mergem?
    Dar cu cine ne plimbam pe lac ? Ai citit atent ce scrie in prezentare?

    RăspundețiȘtergere