duminică, 23 august 2009

CAFELUTA fiecarei zile
Atacurile de astm, mai rare
Un consum regulat de cafea contribuie la diminuarea atacurilor de astm, demonstreaza un studiu efectuat pe 72.284 de italieni. Rezultatele au certificat ca riscul de astm se reduce cu 28 la suta la cei care beau trei ceşti de cafea pe zi. Cercetatorii americani nu s-au lasat mai prejos şi au efectuat şi ei un studiu pe 20.322 de cetaţeni, unii consumatori de cafea, alţii nu. La cei care beau regulat cafea s-a constatat ca riscul de astm s-a redus cu 29 la suta, faţa de ceilalţi.

Vestea buna e ca licoarea neagra te protejeaza şi de diabet. Finlandezii au concluzionat, în urma unui studiu, ca la femeile care beau 3 ceşti pe zi riscul de a face diabet zaharat de tip II este cu 29 la suta mai mic decat la cele care nu consuma regulat cafea. Şi la barbaţii amatori de cafea, riscul scade la 27 la suta.

Cafea versus ceai verde
Proprietaţile terapeutice ale cafelei vin de la antioxidanţii pe care-i conţine. Aceştia sunt nişte compuşi chimici care protejeaza organismul de boli, prin faptul ca reduc efectul oxidanţilor periculoşi, legandu-se de moleculele daunatoare. Boabele verzi de cafea conţin 1000 de antioxidanţi, iar la procesul de macinare se adauga înca 300. Se pare ca ceaiul verde conţine mai puţini antioxidanţi decat cafeaua.

Un alt argument în favoarea cafelei îl constituie metilpiridina, un compus care reduce riscul apariţiei cancerului de colon. Acest compus, care se gaseşte aproape exclusiv în cafea, activeaza enzimele din sange, protejand astfel împotriva cancerului de colon.

Durerile de cap si cofeina
Daca te-ai obişnuit sa consumi mai mult de 4 cafele zilnic şi întrerupi brusc "doza", te poţi alege cu dureri de cap. De vina e abstinenţa. Exista, însa, şi efectul invers: cefaleea care nu cedeaza la antialgice, poate sa fie lecuita cu cofeina. Totul e sa nu abuzezi prea tare de cafea, fiindca te poţi alege cu nervozitate, ritm cardiac rapid şi transpiraţii. Prin urmare, numara-ţi cafelele consumate zilnic!

Un comentariu:

  1. ti-as fi dat stelutze mai multe... dar aici vad ca-s numa' 5.... ti le-am dat pe toate...
    week-end placut sa ai , eve. kiss

    RăspundețiȘtergere